13.09.23

Adaptiv ångspärr

Adaptiv ångspärr

Ångspärr Adaptive är ett dubbelverkande fuktutjämnande hygromembran utvecklat för nordiska förhållanden, det vill säga en adaptiv ångspärr. Tanken med en fuktutjämnande ångspärr är att vattenånga inte kan kondensera i strukturer, oavsett diffusionsriktning. Adaptiv ångbroms har ett diffusionsmotstånd som ändras efter den omgivande luftfuktigheten.

På vintern, när luften är torr, förhindrar ångspärren att vattenångan inne i byggnaden passerar in i isoleringsutrymmet. På sommaren, när luften är fuktigare ute än inne, förändras vattenånggenomsläpplighetsegenskapen och membranet släpper igenom eventuell fukt som samlats i isoleringen till insidan. Funktionalitet betonas särskilt i byggnader där inomhusluftkylning används.

De testade och certifierade tejparna som ingår i systemet används för att täta sömmarna på den adaptiva ångspärren, med en livslängd som är minst lika lång som ångspärren. Anslutningarna använder i första hand Sitko Adaptive tejp, som är tillverkad av samma material som själva ångspärren. Därför fungerar även tejpningen av sömmarna på samma sätt som själva ångspärren. Alternativt kan Sitko Flex-tejp också användas för tejpning.

Adaptiv ångspärr används som traditionell ångspärrplast i ett brett spektrum av applikationer, som till exempel i träövervåningar, ytterväggar och ventilerade undergolv. Adaptiv ångbroms är den i särklass mest avancerade och mångsidiga när det gäller funktioner. Det variabla diffusionsmotståndet är 0,25 m – 60 m och hållbarheten är helt i sin klass. Materialet är starkt polyamidbelagt polypropentyg.

Den termiska expansionen och sammandragningen av strukturer och material måste beaktas vid installation av en ång- och luftbarriär. Ångspärren bör installeras så att ingen yttre belastning utsätts för själva plasten och tejpningen av sömmarna. Funktionen hos ångspärrplast eller fogtejp är inte att under några omständigheter bära upp isoleringens vikt.

Notera! Ångspärrplast ska inte användas på golv eller väggar i fuktiga rum som redan har en fuktspärr.